Wat kan ik aan mijn epoxy gieting toevoegen?
We vertellen je alles over wat je aan een epoxy project kan toevoegen en waar je rekening mee moet houden.
Om te beginnen: wat kan je allemaal in epoxy verwerken?
Hier maken we onderscheid in versiering en attributen. Versiering is alles wat je bij je epoxy in je mengbeker doet. Hieronder valt kleurstof, kleur pigment, glitters en licht materiaal zoals vlokjes en kraaltjes. Attributen zijn producten die je door de epoxy heen wil zien, waar je giet project centraal om staat.
Versiering & attributen
-
Kleurstof en pigmenten
Voeg (een combinatie van) kleuren toe aan je gieting om je eindproduct een hele andere uitstraling te geven. Hoe meer pigment of kleurstof je toevoegt, hoe donkerder je epoxy wordt. Let erop dat je niet te veel toevoegt en de mengverhouding verstoort wordt. Je hebt kleurstoffen die epoxy helemaal 'inkleuren' en epoxy kleurstoffen waar je nog prima doorheen kunt kijken. Giet in meerdere lagen om meerdere kleuren in de gieting te kunnen verwerken. Door een uur na het gieten met een beetje epoxy van een andere kleur en een stokje door je epoxy heen te gaan kun je patronen in je gietwerk achterlaten.
-
Glitters, vlokken en andere kleine versieringen
Je kunt naar wens een heleboel leuke glitters en kleine sticker achtige plaatjes in je gieting verwerken. Let ook hier op dat je de mengverhouding niet in de weg gaat zitten, gebruik niet extreem veel versiering. Als je giet, kun je ervoor kiezen om een basislaag te gieten waarop je je versiering legt en dan de toplaag te gieten. Giet langzaam, anders beweegt je versiering met de epoxy mee. Glitters en vlokken gaan nogal snel drijven, dus voor een glad oppervlak zul je nog een topgieting moeten doen.
-
Attributen
Vaak wordt epoxy gebruikt om een product te vereeuwigen. Je kan een attribuut goed presenteren, zonder dat het in kwaliteit verslechtert. Denk aan een beeldje, foto of kaartje waar je mooie herinneringen aan hebt en wil houden. Ook grotere producten zoals een voetbalschoen en een wijnfles kun je prima in epoxy vereeuwigen. Zorg wel dat je mal een stuk groter is dan je product, zodat je het product volledig kan omvangen met epoxy. Denk erover na vanaf welke kanten het product bekeken wordt. Dit neem je mee in je gieting.
Waar moet je op letten bij het verwerken van versiering en attributen in je epoxy gieting?
1. Luchtbellen
Luchtbellen ontstaan altijd bij het gebruik van epoxy. Dit is normaal in het proces van uitharden. Door na het mengen je beker even te laten staan zullen de eerste belletjes van het mengen alvast verdwijnen. Giet rustig, anders komt er ongewenst lucht in je gieting, wat je natuurlijk niet wil. Als je een groter attribuut in epoxy vereeuwigt kan er lucht onder je attribuut blijven zitten. Houd dit in de gaten en wees voorzichtig met het plaatsen van je attribuut, zodat je geen belletjes in je gieting blijf zien.
2. Drijven/verschuiven
Sommige attributen en versieringen drijven, door een verschil in dichtheid met de epoxy. Dit kun je voorkomen door iets zwaars op je attribuut te leggen, maar idealiter giet je eerst een dunne laag om je attribuut vast te zetten aan je onderlaag. Daarna giet je de rest, waardoor het niet meer kan drijven. Komt je er na uitharden achter dat er toch versiering aan het oppervlak ligt, giet dan nog een extra laagje om je product glad te maken.
Tot een aantal uur na het gieten kunnen attributen en versiering verschuiven. Dit komt doordat het epoxy uitharding een proces is waarbij warmte en gebruikte toevoegingen (kleine) krachten uitoefenen. Check een aantal keer na je gieting of alles nog ligt zoals je het bedacht hebt.
3. UV-straling
Er zijn talloze soorten epoxy, die allemaal anders op UV-straling reageren. Giet je een doorzichtig of lichtgekleurd product dat aan UV-straling blootgesteld kan worden? Dan gaat je product over tijd hoe dan ook vergelen. Gebruik een door je epoxy leverancier aanbevolen UV-blocker in de juiste verhouding en voorkom vergeling. Als je een ondoorschijnend pigment toevoegt, dan is verkleuring door UV-straling niet tot nauwelijks aan de orde.
4. Branden
Branden met een gasbrander is ideaal om belletjes uit je gieting te halen en amine blush te voorkomen. Houd je brander niet te dichtbij en niet te lang op één plek. Als je epoxy te warm wordt, gaat het roken en verbranden. Bij het branden met attributen en versiering moet je goed opletten dat je deze niet te erg verwarmd waardoor dit verbrandt of verkleurt. Brand enkel je epoxy!
5. Multidimensionaal
Van welke kant(en) wordt de gieting straks bekeken? Denk erom dat jij de gieting van bovenaf bekijkt, maar je product in potentie van alle kanten bekeken kan worden. Ziet het er vanaf die kant ook mooi uit? Heb je aan alle kanten je attribuut helemaal omvangen met epoxy? Giet bijv. Eerst een laagje epoxy, waar je attribuut op komt te staan. Dan 'zweeft' je attribuut echt in je gietwerk.
6. Reactie met epoxy
Veel producten reageren niet met epoxy, waardoor het perfect is om te vereeuwigen. Denk aan oxiderende metalen en organische producten die mogelijk reageren met epoxy. Test dit vooraf met een klein beetje epoxy om niet voor verrassingen te komen te staan.
7. Geduld
Attributen vereeuwigen in epoxy is een complex en langdurig proces. Het vereist vaak meerdere gietingen, met meerdere aandacht momenten tijdens elke gieting door het verschuiven, drijven en luchtbellen verwijderen. Probeer niet te snel te gaan en stappen over te slaan. Het is nou eenmaal een complex proces waar je voor de verplichte stappen echt wat geduld moet op kunnen brengen.
Meer weten of kunnen we je helpen? Dat doen wij heel graag! Neem contact met ons op